Novosti

28.02.2017

[ODJEK II] ASISTENTICE U NASTAVI Valentina: Ovaj posao je poziv, plemeniti čin

Tea Knezić iz Koprivnice asistentica je u nastavi. Zaposlena je u COOR Podravsko sunce i pomaže učenicama Mihaeli Munka i Tari Krenen. Pomaže im u nastavnim aktivnostima te ih  ohrabruje u socijalizaciji s drugim učenicima. Ona je njihova desna ruka.

– Ovo je moj prvi posao. Baš sam se u ovome našla. Nekad sam čuvala jednu curicu koja je imala autizam. Shvatila sam da mi je rad s njom bio poseban, kao i vrijeme provedeno s njom. Puno joj je značila moja pomoć. Zato sam odlučila biti pomoćnica u nastavi – rekla je Tea Knezić.
Početak nije bio lak. Trebalo je vremena da Mihaela i Tara prihvate Teu. Prvo polugodište provele su u međusobnom upoznavanju.
– Trebalo je proći određen vrijeme da upoznam njihove navike, baš kao i one moje. Vidim da im moja pomoć puno znači. I to ne samo u nastavi, nego i dok se kreću školom. S obzirom na to da su obje u invalidskim kolicima, pomoć im je zaista potrebna – kazala je Tea.

S Teom u razredu je i Valentina Cesarić, još jedna asistentica u nastavi. I ona pomaže dvoje učenika.

– Ovaj posao me ispunjava. Nema boljeg nego dok svojim radom možeš nekome pomoći. Moram reći da ovaj posao ne može svatko raditi. Ovaj posao je poziv, plemeniti čin – kazala je Valentina.
Njih dvije odlično se slažu i nadopunjuju. Pomažu i ostalim učenicima u toj odgojno-obrazovnoj skupini. Njihov odnos je prijateljski. U to smo se uvjerili i sami jer su ih djeca svako malo ‘častila’ s poljupcima i zagrljajima.

– Dok nema Tee, ja sam tužna. Ali i obrnuto. Moram reći da i učenici primjećuju dok jedne nema. Budu čak tužni, pitaju se gdje smo jer im falimo. Baš se dobro slažemo i družimo svaki dan – kazala je Valentina.

Osim djece, bez njih ne bi mogla ni Dijana Strunje, učiteljica. Za asistentice ima samo riječi hvale.

– Djevojke su zlatne. Toliko mi pomažu da ne mogu zamisliti ni jedan dan bez njih. Zahvaljujući njihovoj pomoći, djeca svakim danom sve bolje napreduju. Osim toga, kvalitetnije mogu pripremiti nastavu jer mi u tome isto pomažu. Baš smo tim. Nadopunjujemo jedna drugu. I djeca ih vole. Što je najbitnije – kazala je Dijana.

Inače, u sklopu projekta pod nazivom Odjek 2 – Odrastanje u jednakosti, Grad Koprivnica osigurao je novac za 25 pomoćnika koji pomažu 27 učenika. Osim u Podravskom suncu, asistenti su zaposleni u OŠ Braća Radić, OŠ Đuro Ester te OŠ Antun Nemčić Gostovinski.
– Ova podrška svakoj školi puno znači. Djeca uz asistente bolje napreduju. Teško mi je i zamisliti da ih nema. One svojim radom pomažu i učiteljima. Zato je važno da se projekt nastavi ubuduće – kazala je Radmila Popović.

Dan ružičastih majica

Učenici COOR Podravsko sunce, sa svojim učiteljima i ostalim djelatnicima, obilježili su Dan ružičastih majica, nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Čitali su priče, izrađivali plakate o poželjnim i nepoželjnim ponašanjima te pisali motivacijske poruke protiv vršnjačkog nasilja. Također, učenici su kroz igranje uloga učili koje vrste nasilja postoje, kako mirno riješiti sukob i odabrati nenasilje. 

Izvor: http://www.klikaj.hr 

Vrati se na novosti