Novosti

08.06.2016

[ODJEK] U okviru projekta “Odrastanje u jednakosti, Koprivnica - ODJEK” objavljen priručnik

U okviru projekta “ODJEK – Odrastanje u jednakosti, Koprivnica” objavljen je priručnik. Radi se o edukativno – iskustvenom priručniku kao podršci i pomoći u radu pomoćnicima u nastavi svrha kojeg je prikaz iskustva učenika, njihovih pomoćnika, roditelja i škola tijekom jednogodišnjeg provođenja projekta ODJEK.

Namjera mu je pružiti podršku i pomoć u radu prvenstveno budućim pomoćnicima u nastavi, a isto tako može biti koristan i stručnim suradnicima, nastavnicima i roditeljima te u drugim sredinama u kojima sustav potpore učenicima s teškoćama u razvoju, u pogledu uvođenja pomoćnika u nastavu, još nije razvijen.

Iz Zaključka priručnika (str. 44):
“Provedba ODJEK – a u Koprivnici omogućila je integraciju učenika s teškoćama u razvoju u obrazovani sustav te nova zapošljavanja u izuzetno odgovornim ulogama pomoćnika u nastavi. Vjerujemo da je velikoj količini zadovoljstva, što smatramo najvećim uspjehom, zasigurno doprinio način odabira kandidata za pomoćnike. U sam proces odabira direktno su bili uključeni stručni suradnici – koordinatori, koji su procjenjivali osobnost kandidata i vodili računa o individualnim potrebama svakog pojedinog djeteta te je u konačnici izabran onaj koji je najbolje odgovarao konkretnom djetetu. Program njihova uvođenja u rad išao je redoslijedom da su se prvo upoznali s načinom rada u školi, učenikom za kojeg su bili zaduženi, atmosferom u školi i razredu te roditeljima, te potom obavili edukaciju, što se također pokazalo dobrim pristupom. Pozitivne poruke koje su proizašle iz evaluacije bit će nam poticaj da nastavimo putem kojim smo krenuli, a konstruktivne kritike omogućit će nam da na tom dobro uhodanom putu primijenimo odgovarajuće korekcije. Na taj ćemo način koprivničkom modelu omogućiti da raste i napreduje.

Ovaj je priručnik produkt osjećaja, misli i iskustava svih važnih dionika i omogućit će uvid „iznutra“. Time će, barem djelomično, doprinijeti smanjivanju straha od nepoznatog i povećanju osjećaja sigurnosti u novoj situaciji u školi. Onima koji već imaju odgovarajuće iskustvo iza sebe, potvrdit će, pak, da svi prolaze kroz situacije s „teškim“ osjećajima, koje uz pravilnu, pravovremenu i kvalitetnu komunikaciju ipak završavaju „dobrim“ osjećajima. To se najbolje vidi u postignutim pomacima, uspjehu i prijateljstvima.” 

Priručnik – Odrastanje u jednakosti, Koprivnica

Vrati se na novosti